De schrijver en de redacteur

Vier jaar geleden dacht ik: ik ga een boek schrijven! Ik heb zoveel fantasie, daar wil ik wat meedoen. Niet voor de lol, maar voor jou, fantasy lezer vanaf 12 jaar en ouder. Gewoon, omdat ik het leuk vind om verhalen te vertellen. Alleen… ik had geen idee wat ik allemaal tegen zou komen.

Schrijven is een proces dat doe je alleen. Ik met mijn personages lopend door een woud van fantasie, een geheime wereld! Ik dacht echt, ik heb een heel goed verhaal geschreven. Ik heb alle beginnersfouten er zelf al uitgehaald. (ahum, vergissing!)

De geheime wereld verliet ik op het moment dat ik mijn manuscript aan Trudy van der Wees, de redacteur, had overhandigd.
Schrijven deed ik niet meer alleen, maar samen met haar.
Er ging een hele andere wereld voor mij open. De wereld van de redacteur. Zij heeft niet die navelstreng met mijn verhaal zoals ik die heb. Het was enorm schrikken toen ik haar commentaar las, zowel in de kantlijn van het manuscript als in het rapport. Ik ben boos en verdrietig geweest, ze had mijn verhaal gekaapt! Het manuscript was niet meer van mij.
Onzin natuurlijk. Het enige dat zij heeft gedaan is mijn manuscript beoordelen en tips en trucs geven hoe ik beter kan schrijven. Trudy heeft mij vooral geleerd de focus te houden in het schrijfproces. Niet te detaillistisch, scherpe dialogen schrijven, zinnen met elkaar verbinden, actieve werkwoorden gebruiken enz.
Een schrijver (of je nu beginnend bent of meer ervaren) kan niet zonder een redacteur. Ze helpen elkaar en gaan met respect om met elkaars woorden, zinnen en bedenksels. Ik ben heel blij met de hulp van Trudy. Samen hebben we een spannend boek geschreven.

Wil je reageren of heb je een vraag, laat het mij weten!
Ik help je graag op weg met jouw eigen verhaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Name *