Inspiratie?! Wat is dat eigenlijk?

Ik dacht, weet je wat, ik ga het opzoeken in het woordenboek. Daar zijn woordenboeken ten slotte voor. Om betekenis van woorden in op te zoeken.
Het woordenboek Van Dale schrijft: “gevoel hoe men een klus, met name het maken van een kunstwerk, kan aanpakken. Enthousiasme, bezieling, pathos, dichtader.”

Ik moest de zin een paar keer lezen en, eerlijk gezegd, het gaf mij geen inspiratie. Met andere woorden, ik werd niet blij en zeker niet aangespoord om mijn blog te gaan schrijven. En waarom dan wel niet? Dat ligt aan dat idiote woord “aanpakken”. Net alsof het schrijven van een stukje moet worden aangepakt. Problemen pak je aan, los je op. Het schrijven van een boek, het schilderen van een schilderij of het dansen op een mooi stuk muziek pak je niet aan. Daar zit jouw gevoel in! Jouw ideeën, jouw passie, jouw creatie. Hey… zou dat dan inspiratie zijn?

Is inspiratie datgene wat in je hart leeft? Wat je zo graag doet, creëert, dat daar vanzelf iets moois ontstaat. In elk geval voor mij wel. Inspiratie komt helemaal uit mijzelf en uit de mensen met wie ik leef, mijn gezin, mijn familie. Maar ook jullie: de lezer! Zonder lezers kan ik mijn verhalen niet vertellen en zonder verhalen geen inspiratie! Inspiratie ontstaat daar waar je hart overspreekt.

Inspiratie kan zitten in een filmpje op You Tube. Kijk maar naar alle vloggers en hun volgers. Zoveel jongeren die geïnspireerd worden hetzelfde te doen of juist niet en dan hun eigen weg kiezen. Inspiratie zit voor mij bijvoorbeeld in: vooral zelf veel lezen, filmfragmenten, op een terrasje zitten en naar mensen kijken en (stiekem!) meeluisteren of de krant.

Voor de cover van het boek De Legende van het Moeras heb ik samengewerkt met Coen Hamelink, een grafisch vormgever. Hij had het boek gelezen om te weten waar het boek overgaat, de sfeer en de personages. Want het omslag moet een inkijkje geven waarover het verhaal gaat. En natuurlijk heeft Coen inspiratie nodig, dat heeft hij onder andere uit het boek gehaald. Hij heeft een opzetje gemaakt en samen zijn we aan de slag gegaan. Uiteindelijk heeft hij, helemaal alleen, het omslag ontworpen en is het zijn creatie geworden. Iets dat mij weer inspireert en jou misschien ook wel!

Uiteindelijk zit voor mij, als schrijver, inspiratie vooral in gewoon schrijven en mijn kistje van fantasie te openen. Vanzelf kom ik dan in een soort flow en kan ik er lekker op los schrijven. Het corrigeren van de tekst, het schuiven met zinnen, het weghalen van woorden etc. doe ik altijd als laatste. Want de inspiratie stroom mag niet worden onderbroken, want dan stokt het en gaat de flow weg. Het liefst schrijf ik dus als iedereen weg is thuis. Lekker helemaal alleen, in een coconnetje en maar schrijven. Eigenlijk net als lezen. Als een boek je aangrijpt, wil je ook alleen maar doorlezen om te weten hoe het verhaal afloopt.

Inspiratie iets heel persoonlijks, iets van jou alleen. Voor iedereen is het weer anders. Laat je niet leiden door wat anderen vinden wat je moet doen, doe je eigen ding en volg je hart. Volg je inspiratie!

Wat inspireert jou? Wat houdt jou bezig?
Laat het mij weten via een berichtje en samen maken we iets moois!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Name *